Screenshot_2...
לאחרונה פרסמנו שני דוחות חשובים, העוסקים בבריאות תעסוקתית ובבטיחותם של עובדים המתקיימים מחוץ לפריזמה של מקבלי ההחלטות. בניוזלטר הזה נעסוק בהם.

דוח בטיחות בעבודה - סיכום שנת 2022  מצא כי מספר הנפגעים בתאונות עבודה באורח בינוני וקשה היה הגבוה ביותר ב-4 השנים האחרונות. לפי דיווחים של ארגוני הצלה, עובדים נפגעו ב-611 תאונות ו-555 נפצעו ברמת חומרה בינונית ומעלה. 72 עובדים איבדו את חייהם. המספרים בלתי נתפסים.

הקשר בין תנאי עבודה לבטיחותם ובריאותם של עובדים הוא ברור, ולא בכדי עיקר תאונות העבודה בישראל מתרחשות בענפים הרוויים בהגירת עבודה ועבודת כפיים - בהם תנאי העבודה קשים יותר ונאכפים פחות. מרבית התאונות אשתקד אירעו בענף הבנייה, בו מועסקים בעיקר עובדים פלסטינים ומהגרי עבודה. מחצית מהנפגעים נפלו מגובה, רבים מהם מפיגומים, ו-17% נפגעו מחפצים כבדים שנפלו עליהם. למרבה הצער, גם היום המדינה לא לוקחת אחריות על בטיחות העובדים ומגלגלת אותה אליהם.

בבסיס ההמלצות שלנו למקבלי ההחלטות עומדת ההמלצה החשובה ביותר, שהועלתה כבר לפני למעלה מ-15 שנה אך עדיין לא אומצה - יש להקים לאלתר את הרשות הלאומית לבטיחות ובריאות תעסוקתית, ולגבש תוכנית לאומית להתמודדות עם מצב החירום שאנו ניצבים בפניו.


הדוח המלא נמצא כאן.
Screenshot_2...
בריאות תעסוקתית של עובדים פלסטינים בענף הבנייה

לאחר שנים רבות במהלכן קידמנו את המאבק בתאונות העבודה, בשנה שעברה פרסמנו דוח ראשון מסוגו תחת הכותרת "משבר התחלואה התעסוקתית בישראל" ומיפינו את הגורמים הגורמים לכך שמאות עובדים מתים בשנה ממחלות מקצוע ועשרות אלפים חולים.

השנה ערכנו מחקר עומק הסוקר את בריאותם של עובדים פלסטינים בענף הבנייה, וממפה גורמי סיכון מרכזיים להם הם חשופים. אין זה מפתיע כי הקונטקסט הפוליטי נעוץ בליבם של הממצאים.

מעל 55 שנות כיבוש העמיקו את התלות הכלכלית של פלסטינים בישראל.  נוכח הצורך לפרנס את משפחותיהם, רבבות ויתרו על הניסיון לאתר עבודה בשכר ראוי במקצוע שלהם ברשות הפלסטינית ופנו לעבודה בענפים הפתוחים עבורם בישראל, בעיקר ענפי הבנייה, החקלאות והתעשייה. מצב זה גרם לדחק ומצוקה אצל העובדים הפלסטינים, שנאלצו לעבוד הרחק מביתם, בתנאים קשים, והוליד קרקע פורייה לניצול.

במיפוי שערכנו ביקשנו להצביע על הקשר בין תנאי העבודה של העובדים, הנובעים בין היתר מהחיים תחת כיבוש, לבין בריאותם התעסוקתית. מצאנו כי תשלום דמי התיווך הגבוהים, המעבר היומיומי במחסומים והדחק שנוצר שם, כמו גם הנסיעות הארוכות כתוצאה מהמעבר במחסומים משפיעים על בריאותם התעסוקתית של העובדים, זאת לצד החשיפות האימננטיות שקיימות בענף הבניין כתוצאה מחשיפה לחומרים מסוכנים, רעש, הרמת משאות כבדים וכיוצ"ב. עוד מצאנו כי למרות זכאותם של עובדים פלסטינים לשירותי בריאות תעסוקתית בישראל, הם מתקשים לממש אותה: רבים אינם מודעים לזכויותיהם, אחרים לא יכולים להרשות לעצמם לקחת ימי חופש על מנת לעבור בדיקות רפואיות והבודדים המנסים את מזלם מגלים כי אין בנמצא רופאים תעסוקתיים זמינים. מכיוון שהתקשורת בין רשויות בישראל ובגדה מוגבלת מאד, מידע רפואי המצוי בידי שירותי הבריאות הפלסטינים אינו עובר למקביליהם בישראל ולהיפך. כתוצאה מכך רופאים תעסוקתיים, הביטוח הלאומי והמעסיקים אינם מכירים את ההיסטוריה הרפואית של העובד הפלסטיני ומתקשים לתת לו מענה.
Screenshot_2...
ענף הבנייה הוא ענף קשה ומסוכן, והעבודה בו כרוכה בהפעלת ציוד כבד וחשיפה לחומרים רעילים, עבודה בתנאי מזג אוויר קיצוניים והרמת משאות כבדים. לאור תנאי הפתיחה הללו, המצטרפים ללחצים המופעלים על העובדים בדרכים, מול המעסיקים וסוחרי האישורים, נמצא כי ההזנחה המצטברת של בריאות העובדים מחמירה עם הזמן וקשה מאד לעקוב אחריה בתנאי ההעסקה הנוכחיים.

בעקבות פרסום הדוח התחלנו לקיים דיאלוג עם קבוצה רחבה של בעלי עניין, והקמנו במשותף קואליציה המקדמת את נושא הבריאות התעסוקתית בקרב עובדים בישראל בכלל ועובדי בניין פלסטינים בפרט. כפועל יוצא מהתהודה שקיבל הדוח, הקימה המועצה הלאומית לבריאות העובד ועדת משנה לקידום הבריאות התעסוקתית של עובדים פלסטינים בישראל. נדמה כי המסר מתחיל לחלחל וקבוצות גדלות והולכות מבינות היום כי ללא "אקלים בטיחות" מתפתחת במקומות העבודה הפקרה איתה אסור להשלים.

שלכם.ן,
קו לעובד