logo-big
_____-_____-...
במהלך שנת 2018 התייצבנו לימינם של עובדים במגוון זירות, ועשינו את מה שאנחנו עושים הכי טוב: ניהול מאבקים לשינוי מפת התעסוקה בישראל. קידמנו רפורמות בתחום הבטיחות, חתרנו לשיפור מוסר התשלומים לעובדים, הנגשנו שירותים ודרשנו מיצוי זכויות. בין לבין הגשנו עתירות בשם עובדים מוחלשים במשק, הזכרנו לרשויות את חובתן לאכיפת החוק, וסיפקנו כתובת יחידה במינה לאנשים שאין להם לאן לפנות. 
אלפים הגיעו לסניפי "קו לעובד" במהלך 2018, משוכנעים שהם לבד בעולם, ויצאו עם הכסף המגיע להם - ועם תחושה שמישהו רואה אותם.    
_____-_____-...
המאבק בתאונות העבודה בבניין מניב שינוי תפיסה מערכתי

המאבק בתאונות העבודה בבניין, אותו אנחנו מובילים מזה 3 שנים, הגיע השנה לנקודת רתיחה. בתחילת השנה התבשרנו כי שר העבודה מנסה להוריד את מספר התאונות באמצעות הטלת קנסות על קבלנים, משוכנע ומשכנע ש"דרך הכיס הם יבינו". המיזם אמנם לא המריא, אבל הציף נושאים חשובים - כמו הצורך בהגברת האכיפה והפיקוח - עליהם הצבענו והתרענו. השנה יצאה לדרך גם מהפכת הפיגומים, שהתחילה  כהבטחה גדולה, עברה תהפוכות והסתיימה בחקיקה שאמורה לסלק מהשטח פיגומים מסוכנים ולעצב את פני אתרי הבנייה מחדש. גם במקרה הזה ראינו כיצד מסרים אותם גיבשנו והובלנו תורגמו למדיניות, הצפויה להציל עובדים בענף המסוכן הזה. הפתעה נעימה נרשמה במהלך הקיץ, כאשר גילינו שהלחצים שהפעלנו הניבו פרי וההסתדרות נרתמה למאבק החשוב. כאשר זו הוכיחה - ברגע האמת  - חוסר הבנה וחוסר אחריות – פעלנו בשם המנדט שלנו והתרענו כנגד התקדים המסוכן. התעוררות חיובית נרשמה השנה מכיוונו של רשם הקבלנים – שחקן מפתח, שהחליט לחשוף שיניים - וכאשר חשבנו שכבר ראינו הכל, ביום האחרון של השנה נולדה בשעה טובה יחידת "פלס" - יחידת חקירות משותפת למשטרה ולמשרד העבודה, הצפויה לחקור את התאונות בענף. נמשיך את המעקב והמאבק עד שיהיה ברור לחלוטין שדמם של עובדי הבניין אינו הפקר!
_____-_____-...
המאבק למען הזכות לאהוב צובר תאוצה

תחום הסיעוד בקו לעובד הוא תחום המניב הרבה הצלחות ונחת: באמצעות צוות מסור, המורכב מעובדות ומתנדבות, אנחנו זוכות להגיע לעובדות רבות, להשיב כספים ולקדם שינוי. מול המאבקים ה"שגרתיים" והחשובים, המתמקדים בזכויות סוציאליות, בולט במיוחד המאבק על הלב: במהלך השנים האחרונות ייצגנו  12 זוגות של עובדי סיעוד בעררים פרטניים, ודרשנו מרשות האוכלוסין לאפשר להם לאהוב ולקיים זוגיות על אדמת ישראל. אנחנו רואים באהבה זכות יסוד, המעוגנת בחוק ונגזרת מאמות המוסר הבסיסיות ביותר, ובתור ארגון עובדים הפועל לשיפור איכות החיים של מהגרי עבודה - ראינו לנכון להירתם לטובת הנושא הראוי הזה ולנהל מאבק עקרוני. ואכן, השנה נדונה בחוצות העיר זכותם של מהגרי עבודה בסיעוד לנהל כאן חיי זוגיות, בזכות דיון היסטורי - הצפוי להוליד הכרעה שתוריד (בתקווה) את האיסור הפסול הזה מהפרק. נכון לשעה זו תלויים בני הזוג שבשמם עתרנו באוויר: ההלוואות שלקחו כדי לשלם דמי תיווך טרם הוחזרו, מאה קילומטרים מפרידים ביניהם כל הזמן, ואי הוודאות בנוגע לעתיד קשה ועוכרת שלווה. אם נראה  כי הלחצים הכבדים לא ימחקו את הכתם הזה, נשוב ונאבק למען הזכות לאהוב, על מנת שמהגרי עבודה לא ייאלצו - לעולם - להכריע בין עבודה לזוגיות.
_____-_____-...
מניחים יסודות לתעסוקה הוגנת

35,0000 מבקשי מקלט חיים כיום בישראל, ואנחנו מעריכים שבשנים האחרונות פגשנו את כולם. האוכלוסייה הזו עובדת קשה, במגוון רחב של עיסוקים, ונתקלת בחסמים יומיומיים מול המדינה והמעסיקים. מכיוון שאנחנו מתמחים בהסרת חסמים ויודעים לסייע לאנשים שאינם מכירים את לשון החוק לממש את זכויותיהם, מבקשי המקלט יודעים למצוא את דרכם לכאן. השנה, עם קריסת מתווה נציבות האו"ם לפליטים, כל המערכות נכנסו לסחרור - והאדמה, שהתייצבה לרגע עם סגירת מתקן חולות - שוב החלה לרעוד. המדינה הגיבה למציאות החדשה באמצעות אימוץ מדיניות ביניים, המעודדת אותם לעזוב באמצעות לחצים כלכליים. כך נולד חוק הפיקדון, הגוזל 20% משכרם של העובדים מבלי לספק להם פתרון אמיתי למצוקות היומיום.

מכיוון שהחוק השפיע על עשרות אלפי אנשים, הגשנו עתירה לביטולו, הצגנו נתונים שאספנו והצבענו על כך שהמדינה מנסה לגרש אנשים שאינם ברי הרחקה מבלי לנמק את ההיגיון מאחורי המהלך, ואינה אוכפת הפרה שיטתית של הפקדת הכספים עבור העובדים. לאחרונה החלה החרגה מבורכת של אוכלוסיות הפטורות מתשלום דמי הפיקדון, ואף זכאיות להחזרים, ועל מנת לוודא שמקסימום עובדים יהנו מהאפשרות הזו ולא יפלו בין הכיסאות - קיימנו שורה של הדרכות עבור ארגוני סיוע ומשרדי ממשלה, הסברנו על הנוהל ונתנו כלים למימוש הזכויות. כולנו תקווה שהשופטים, המנסחים את הכרעתם בעתירה שלנו, יקראו את הראיון הזה עם מנכ"ל רשות האוכלוסין, הקורא לחזור למתווה האו"ם ז"ל, יבטלו את חוק הפיקדון ויתיצבו לצד מבקשי המקלט. העסקה הוגנת היא הבסיס לחברה הוגנת!  
_____-_____-...
מפנים זרקור אל העובדים השקופים בשדות

גם בשנת 2018 עמדנו לצד עובדי החקלאות מתאילנד - 23,000 איש ואשה הזורעים וקוטפים את הירקות והפירות שאנחנו אוכלים. פגשנו אותם כשהגיעו אלינו וגם יצאנו למשקים כדי לדבר איתם ולראות איך הם חיים. אספנו נתונים ופרסמנו אותם, כדי שהציבור והמעסיקים יכירו בזכותם לביטחון ולזכויות סוציאליות. כאשר רקטות שוגרו לעבור יישובי הדרום, רבים מה"שטחים הפתוחים" בהם הן נפלו היו השדות והשטחים החקלאיים בהם חיים ועובדים העובדים - ללא מיגון אמיתי. באותם ימי לחימה יידענו את העובדים בנוגע להנחיות פיקוד העורף ועזרנו להשמיע את קולם בפלטפורמות השונות. לקראת סוף השנה פרסם ה-BBC תחקיר מקיף אודות המתרחש באותם שדות מרוחקים, מציף תופעות כמו העסקה פוגענית, ריבוי מתמיה של מקרי מוות, ניצול והתעלמות מצרכים בסיסיים. התחקיר, לו תרמנו, קיבל תהודה גם בתקשורת הישראלית. למרות האווירה הציבורית ואור השמש המחטא, בחר שר האוצר להתנער מהסכם חתום, שנועד לדאוג למימוש הזכויות הסוציאליות של העובדים מתאילנד. במידה וימשיך לעמוד בסירובו, אנחנו שוקלים בחיוב לפנות לערכאות ולדרוש את מימוש ההסכם - למען העובדים השקופים.  
_____-_____-...
מקדמים את רפורמת ההעסקה של העובדים הפלסטינים בישראל

עובדים פלסטינים בישראל ממוקמים, היסטורית, בנקודה הנמוכה ביותר בשוק התעסוקה. מכיוון שהמיקום הזה איננו מקרי, ומכיוון שהעובדים מתקשים להיאבק עבור זכויותיהם מול שורה ארוכה של גורמים, פועלת "קו לעובד" - מיום היווסדה - לשיפור מנגנוני ההעסקה שלהם. כחלק מהמאבק, עתרנו השנה לבג"צ על מנת לבטל את "תקנות הבקעה" המפלות לרעה עובדים פלסטינים המבקשים לממש זכויות בבתי הדין לעבודה. עתירתנו נדחתה, בנימוקים מטרידים, אבל המילה האחרונה בנושא טרם נאמרה. גם כאשר המדינה מפגינה אדישות כלפי זכויותיהם של עובדים פלסטינים וזכאותם לדמי מחלה, דמי פגיעה וגמלת נכות במקרה של תאונת עבודה, או העסקה הוגנת - אנחנו מתייצבים כדי להצביע על הכשלים ולהציע אלטרנטיבות. אלו מופיעות, בפירוט, בדוח שהקדשנו השנה לאוכלוסיית העובדים המגיעים מעבר לגדר, והשקנו בכנס בו מומחים ופעילים דיברו על ההיבטים השונים של מודל ההעסקה הפלסטיני. גם במהלך השנה הקרובה  נמשיך להיאבק עבור זכויות הפלסטינים המועסקים בישראל, ונדחוף להוצאת הרפורמה המתמהמהת אל הפועל: הכל כדי לנפץ את מנגנון גביית דמי התיווך המושחת, לנתק בין המעסיק הפיקטיבי לעובד האמיתי, ולדאוג לכך שכספים המופרשים עבורם לא ייעלמו במגוון מקומות מסתור - בקופת המדינה ובכיסים פרטיים. הלאה כיבוש העבודה!  
נסיים בנימה אישית: תודה לכל מי שעקב אחרינו השנה. לכל מי שקרא, התעניין, תרם ושאל שאלות. תודה למי שביקר, העיר, הציע ותמך. "קו לעובד" אינה עמותה שמדברת, היא בעיקר עמותה שעובדת ועושה, וכאשר אנחנו מרימים את הראש - נעים לגלות שאנחנו לא לבד. שאתם איתנו.

2019 - אנחנו ערוכים לקראתך.
שלכם,

קו לעובד
עזרו לנו להראות לעובדים שהם לא לבד במאבקם למען העסקה צודקת והוגנת! תרומה חודשית לקו לעובד תעזור לנו לסייע לעובדים במאבקם על זכויותיהם.
כל תרומה חדשה של לפחות 300 ש"ח - או תרומה חוזרת שמשולשת בגודלה מזו הקודמת - תוכפל על ידי אחד משותפינו.

לתרומה מאובטחת אונליין באתר "ישראל תורמת":

מוזמנים ומוזמנות לעשות לנו לייק בפייסבוק, לקרוא עוד באתר שלנו או לשלוח לנו מייל בכל נושא!
נצרת
מרכז הבשורה, אזור המעין
טלפון: 04-6082228
פקס:153-4-6082228




ימים ד', ו' – 9:00-17:00
חיפה
הרצל 18 קומה ב'
טלפון: 04-8643350
פקס: 04-8644238

הקו החם מופעל ב:

ימים ב', ה' – 12:00-16:00

ובדוא"ל בכתובת
email@kavlaoved.org.il
תל אביב
נחלת בנימין 75 קומה ד
טלפון: 03-6883766
פקס: 03-6883537




ימים א'-ה' – 17:00-19:00
כל תרומה תאפשר ל"קו לעובד" לסייע לעובדים לקבל את זכויותיהם בעבודה ואת הכספים שנגזלו מהם ע"י מעסיקיהם. גם תרומה קבועה של 10 ש"ח בחודש. לתרומה באמצעות הוראת קבע בבנק או בכרטיס אשראי לחץ כאן. להפקדת תרומה בחשבון העמותה: בנק הפועלים סניף 781 חשבון 431095 ע"ש קו לעובד. משלוח המחאה בדואר למשרדי העמותה: קו לעובד ת.ד. 2319 ת"א 61022
לקו לעובד יש אישור מס הכנסה לעניין תרומות לפי סעיף 46 לפקודה. תרומות פטורות ממס מחו"ל, באמצעות הקרן החדשה לישראל - לפרטים: hagar@kavlaoved.org.il
Click here for accessibility