לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg
עדכון לקוחות – השפעות משבר הקורונה על שוק התקשורת

 
משבר הקורונה שפוקד את העולם בחודשים האחרונים לא פסח גם על שוק התקשורת, ובפרט על תחום הסלולר, הטלוויזיה וספקיות הגישה לאינטרנט. משבר זה הכה באופן משמעותי בחברות הפועלות בשוק התקשורת הישראלי, אשר עוד טרם פרוץ המשבר, סבל מבעיות מבניות ורגולטוריות שהכבידו על ביצועי החברות
 
ההשפעה המיידית של משבר הקורונה על שוק התקשורת הישראלי באה לידי ביטוי בצמצום היקפי הפעילות של חברות התקשורת, שנאלצו, כמו רוב העסקים בישראל, לפטר או להוציא לחל"ת חלק ניכר מכוח האדם שלהן. כמו כן, המשבר פגע בהכנסות חברות הסלולר כתוצאה מירידה חדה בצריכת שירותי נדידה בחו"ל ומחסור בציוד קצה. נראה שפגיעתו החמורה ביותר של המשבר היא בשוק הטלוויזיה הישראלי, נוכח הירידה החדה בביקוש לפרסום, שהפחיתה באופן דרמטי את הכנסותיהם של הערוצים המסחריים ובכך חייבה אותם לקצץ דרמטית במספר העובדים ומשכורותיהם, כמו גם להקפיא את מרבית ההפקות שתוכננו לשנת 2020. 
 
תקופת הקורונה התאפיינה גם בקיפאון פוליטי וממשלתי שעיכב באופן משמעותי את יישום תכניות הדגל של משרד התקשורת לשנת 2020, ובראשן השלמת המכרז להקצאת תדרי דור 5 לחברות הסלולר ויישום המתווה שגובש בסוף שנת 2019 לפריסת תשתית אינטרנט מבוססת סיבים אופטיים. זאת, בזמן שמשבר הקורונה דווקא הציף וחידד את בעיותיו של שוק התקשורת בישראל ואת הצורך בשדרוג תשתיות הסלולר והאינטרנט הקיימות, אשר נחשבות למיושנות בהשוואה למרבית מדינות העולם המערבי. 
 
על רקע זה, הצעדים בהם נקט משרד התקשורת במהלך תקופת הקורונה מלמדים לא מעט על תפיסת האסדרה המנחה את פעולותיו ועל תכנית העבודה הצפויה לו בעתיד הקרוב. 

עיקר תשומת הלב הרגולטורית בתקופת המשבר התמקדה בחשש משיבושים בגישה לאינטרנט, נוכח גידול של כ-30% בעומס תעבורת הנתונים ביחס לשגרה, בצד מגבלות התשתית הקיימות. אל מול חשש זה, משרד התקשורת גילה נכונות ויכולת לווסת את תעבורת האינטרנט המקומית, תוך אימוץ גישת "רגולציה משותפת" עם השחקנים הפועלים בשוק, כגון חברת Netflix, אשר לבקשת משרד התקשורת החליטה לרדד את איכות הצפייה בתקופה זו. ניסיון זה של שיתוף פעולה רגולטורי עשוי לבשר על שיתופי פעולה נוספים בין הרגולטור לשחקנים בשוק התקשורת, ובעיקר בנוגע לעיצוב החובות הרגולטוריות של שירותי התוכן המקוונים הפועלים בישראל, אשר אינם כפופים עדיין לאסדרה מחייבת.
 
בנוסף, ניתן להבחין כי במהלך תקופת הקורונה משרד התקשורת הפעיל באופן נמרץ את סמכויות הפיקוח שלו על שוק הסלולר המקומי והתחרות בו. בכלל זה, הוטלו מגבלות על יכולתן של חברות הסלולר לשנות את מחירי החבילות לצרכנים קיימים, הגבלות על מעברי לקוחות בין החברות השונות ואף נאסר עליהן לבצע כל פעולה שיווקית למנוי פרטי בזמן המשבר. 
נכונות זו של משרד התקשורת לפקח באופן ישיר על התחרות בשוק הסלולר – על מנת לשמר את יציבותו ולהבטיח את רווחת צרכניו – אינה צפויה להיעצר בהכרח בתום משבר הקורונה. זאת, כיוון שללא הקלות רגולטוריות משמעותיות או מיזוגים בין המתחרים הרבים בשוק הסלולר, קיים חשש ממשי כי התחרות האגרסיבית בו עשויה, בסופו של דבר, לפגוע ביציבותו וברווחת צרכניו. 
 
בימים אלו, בהם מסתמן סופו של הקפאון הכלכלי והשלטוני שליוו את חודשיו הראשונים של משבר הקורונה, אנו צופים שינויים משמעותיים בשוק התקשורת המקומי, כתוצאה מחידוש מואץ של יוזמות התשתית הממשלתיות ומהצורך המתחדד בהקלות רגולטוריות או תחרותיות לחברות הסלולר והערוצים המסחריים, אשר ייזקקו לטיפול נמרץ גם לאחר משבר הקורונה. 
נוסיף לעקוב ולעדכן.

הכותב הינו ד״ר אסף וינר, עו״ד במחלקת התקשורת, אשר הצטרף למשרדנו לאחרונה לאחר פעילות אקדמית ענפה בתחומי התקשורת והרגולציה ופעילות ציבורית מטעם משרד התקשורת בגיבוש חקיקה ורפורמות בתחום התקשורת והאינטרנט. 

אודות מחלקת מדיה ותקשורת


משרדנו הוא מן הבולטים בישראל בתחום התקשורת, ומחלקת התקשורת מדורגת בעקביות בקבוצות האיכות המובילות, הן במדריכי הדירוג המקומיים והן במדריכים הזרים.

עם לקוחות המשרד בתחום התקשורת נמנות חברות תקשורת ומדיה מהגדולות והמובילות בישראל, בהן yes, בזק, פרטנר, תכנית התחקירים "עובדה", חברות הפקה שונות, תחנות רדיו אזורי ועוד.

להמשך קריאה על מחלקת מדיה ותקשורת 
לחצו כאן
עו"ד הדס בקל, מנהלת משותפת של מחלקת המדיה והתקשורת במשרד

טלפון: 03-7770310
דוא"ל: hadas@ebnlaw.co.il
עו"ד שי דיין, מנהל משותף של מחלקת המדיה והתקשורת במשרד 

טלפון: 03-7770360
דוא"ל:
shayd@ebnlaw.co.il