Read online | Don't want to receive these emails? Unsubscribe
Untitled-11
רכישה עצמית של מניות
רכישה עצמית היא פעולה שבמסגרתה חברה רוכשת מאחד או יותר מבעלי מניותיה את המניות של עצמה. לפעולה מסוג זה עלולות להיות השלכות מיסוי כבדות משקל, שלא אחת הגיעו לפתחו של בית המשפט. נכון להיום קיימות פסיקות סותרות בנושא, של בית המשפט המחוזי בתל אביב ושל בית המשפט המחוזי בחיפה. על פסק הדין בחיפה הגישה רשות המיסים ערעור לבית המשפט העליון, אשר טרם התברר.

בינתיים, פורסם פסק דין בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, באשר לסכסוך בין אחים אשר החזיקו במניות חברה בחלקים שווים, שבסיומו הוסכם כי החברה תרכוש את מניות אחד האחים, כך שהאח שנותר יישאר בעל מניות יחיד בחברה. האח שמכר דיווח על רווח הון ממכירת המניות והחברה שרכשה דיווחה בספריה על רכישת המניות.

רשות המיסים נסמכה על חוזר מס הכנסה מספר 2/2018 – "רכישה עצמית של מניות בהתאם לחוק החברות", וטענה כי רכישת המניות על ידי החברה היא רכישה עצמית שהטעמים לביצועה לא קשורים לפעילותה העסקית של החברה וכי מאחוריה עומד האינטרס האישי של בעל המניות שנותר להגדיל את שיעור החזקתו בחברה תוך שימוש בעודפי החברה לשם כך. על כן טענה רשות המיסים כי יש לראות בסכום ששילמה החברה תמורת המניות כהכנסה מדיבידנד בידי בעל המניות שנותר, עליה הוא חייב במס. מנגד טען האח שנותר בעל המניות בחברה כי בעת רכישת המניות על ידי החברה לא נוצר אצלו כל אירוע מס ושלא קיבל כל דיבידנד מהחברה לשם ביצוע רכישה זו.

בית המשפט בחן את המקרה לאור פסיקות קודמות והעמדה המקצועית של רשות המיסים ודחה את הערעור על השומה בצו שהוציא פקיד השומה, אך יחד עם זאת, באשר לאופן יישום המנגנון קיבל את עמדת רשות המיסים באופן חלקי בלבד. בית המשפט קבע כי שימוש בעודפי החברה לשם רכישת המניות, חלף שימוש בהון עצמי או מימון חיצוני, כמוהו כשימוש המהווה מימוש של נכסים, וזה מהווה דיבידנד בידי בעל המניות שנותר. לפי בית המשפט, היתרון הכלכלי שצמח לבעל המניות שנותר נלמד מהתוצאה לפיה הוקנו לו זכויות נוספות בחברה, שלא היו ברשותו קודם לכן. בית המשפט נסמך על העדר כל טעם כלכלי בביצוע הרכישה העצמית מבחינת החברה והעובדה כי בוצעה לצרכיו של בעל המניות שנותר בלבד.

נוכח האמור, נקבע שיש לראות את סכום הרכישה העצמית כאילו חולק לבעלי המניות פרו-רטה (באופן יחסי לחלקם), ובחלק שיוחס לבעל המניות שנותר הוא רכש את חלקו של המוכר. דהיינו, נקבע שיש לחייב במס את בעל המניות שנותר על הכנסתו מדיבידנד בגובה מחצית סכום הרכישה, בניגוד לגישת רשות המיסים.
 
הפניות: ע"מ 38294-02-19 סיידה נ' פקיד שומה באר שבע (נבו 26.9.2021)

 
לפרטים נוספים:
circle-cropp...
עו"ד רן איפרגן
מחלקת מיסים
Keshet_Sirota_2
שתפו:
כותרות אחרונות:
אין באמור בניוזלטר כדי להוות עצה, הדרכה, ייעוץ או חוות-דעת בנושא, והוא מוגש כשירות ללקוח להעשרה כללית בלבד ולא לכל מטרה אחרת. בכל נושא ספציפי יש לפנות לעורכי הדין הרלוונטיים במשרד נשיץ ברנדס אמיר.