Read online | Don't want to receive these emails? Unsubscribe
Untitled-11
פסיקת בית המשפט העליון בעניין אמדוקס: ניכוי תשומות לחדרי אוכל
בהמשך לניוזלטר שפרסמנו בשנת 2021, אנו מבקשים לעדכן על פסק דין של בית המשפט העליון בעניין אמדוקס, אשר במסגרתו אושר פסק דינו של בית המשפט המחוזי ונדחתה עמדת רשויות מע"מ, אשר הגישו את הערעור. במקרה המדובר, אמדוקס ישראל בע"מ שכרה שטחים לצורך פעילותה העסקית, במסגרתם הקצתה חדרי אוכל לעובדים. החברה ניכתה את מס התשומות הכלול בחשבוניות מס שהוצאו לה על כלל השכרת השטחים. מנהל מע"מ הוציא לחברה שומת תשומות בגין החלק היחסי של התשומות המיועדות לחדרי האוכל לעובדים וקבע כי התשומות מהוות "ארוחה" בהתאם לתקנה 15א לתקנות מע"מ ועל כן הן בגדר "הטבה לעובד" שלא ניתן לנכות תשומות בגינה.
 
בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור של אמדוקס וקבע כי יש להחיל את תקנה 15א על תשומות הקשורות באופן מובהק ובלעדי לארוחת העובד. באשר לתשומות היחסיות הקשורות למקום שהוקצה במבנה להכנת הארוחה ולצריכתה, נקבע שאין מקום לראותן כתשומות בשל העובד. בית המשפט קבע כי דמי השכירות היחסיים שניתן לייחס לחדרי אוכל, ולעניין זה גם למתחמים אחרים שאינם משמשים דווקא לצרכי עבודה - כמו פינות הסבה וחדרי כנסים - אינם כלולים בהגדרת "ארוחה" לצרכי תקנות מע"מ. זאת, כיוון שלשיטת בית המשפט המחוזי יש להחיל את תקנה 15א על תשומות הקשורות באופן מובהק ובלעדי לארוחה, כגון חומרי גלם ועבודה.
 
כב' השופט בורנשטין הסביר בפסק דינו כי היות שהמונח "ארוחה" בתקנה 15א הוא אך דוגמה לטובת הנאה של העובד, שאין לנַכּוֹת בגינהּ מס תשומות, הכרעה בשאלה שבמחלוקת מחייבת לבחון גם מקומות עבודה שבהם מעמידים לטובת העובדים פינת ישיבה, פינות הסבה, מזנונים וכיוצא באלה מתחמים - מצומצמים בהרבה ממתחמי ההסעדה רחבי ההיקף המצויים באמדוקס - המשַמשים לעובדים לצורך מאכל ומשתה; ואף מתחמים נוספים המצויים במקומות העבודה, שאינם מיועדים לארוחות (אך גם לא לביצוע העבודה עצמה), כגון מנוחה והעשרה.

על החלטה זו הגיש מנהל מע"מ ערעור לבית המשפט העליון, זאת, בין היתר, על מנת להבהיר את המצב המשפטי. ביום 30.1.23 נדחה הערעור של רשות המיסים על ידי כבוד השופטים ד' ברק-ארז, א' שטיין וח' כבוב, אשר בפסק דין קצר וברור קבעו כי לאחר שחזרו ושקלו את הדברים, לא נותר להם אלא לאמץ את פסק דינו של בית המשפט המחוזי. כמו כן ציינו השופטים כי פסק הדין מבוסס על פרשנות תקנה 15א וכי הם אינם נוקטים עמדה באשר לאפשרות של שינוי המצב המשפטי על דרך של תיקון חקיקה, ככל שרשות המיסים תבקש לקדם שינוי כאמור.
 
פסק הדין עשוי להיות משמעותי בהחלטות על ניכוי מס תשומות בשל "הטבה לעובד" הבאה בגדרי תקנה 15א לתקנות מע"מ ועשויות להיות לו השלכות אפשריות גם על חבויות מס ועל ביטוח לאומי. בהתאם, מוצע לבצע בחינה פרטנית של השלכות פסק הדין במקרים הרלוונטיים.

הפניות: ע"א 2180/21 מנהל מס ערך מוסף נתניה נ' אמדוקס ישראל בע"מ (30.1.2023)
 
לפרטים נוספים:
שתפו:
כותרות אחרונות:
אין באמור בניוזלטר כדי להוות עצה, הדרכה, ייעוץ או חוות-דעת בנושא, והוא מוגש כשירות ללקוח להעשרה כללית בלבד ולא לכל מטרה אחרת. בכל נושא ספציפי יש לפנות לעורכי הדין הרלוונטיים במשרד נשיץ ברנדס אמיר.