Read online | Don't want to receive these emails? Unsubscribe
Untitled-11
תיקון מוצע לחוק האנג'לים בטיוטת חוק ההסדרים
לאחרונה פורסמה טיוטת הצעה לתיקון "חוק האנג'לים", כחלק מטיוטת חוק ההסדרים לשנת 2021. התיקון הוא נדבך בתכנית לאומית לקידום צמיחת ענף ההייטק והמובילות הטכנולוגית של מדינת ישראל. חוק האנג'לים נכלל במסגרת סעיף 20 לחוק המדיניות הכלכלית לשנים 2011 ו-2012 (תיקוני חקיקה), התשע"א-2011, ויצר תמריץ מס לעידוד השקעות של יחידים ושל חברות מסוימות הזכאיות להטבות מס מכוח החוק לעידוד השקעות הון, תשי"ט-1959, בחברות הזנק המצויות בשלב הראשוני של פעילותן (שלב ה-"Seed").
 
חוק האנג'לים חל על השקעות שבוצעו עד לסוף שנת 2019 והוא התיר לאדם פרטי לנכות השקעה בחברות הזנק בתחילת דרכן ("השקעה מזכה") כהוצאה לצרכי מס, על פני שלוש שנות מס, החל משנת המס בה סכום ההשקעה הועבר לחברה. כמו כן, החוק התיר לחברה להפחית, בתנאים מסוימים, סכום רכישה שהוציאה לרכישת שליטה בחברת הזנק, על פני חמש שנות מס.
 
במסגרת טיוטת ההצעה לתיקון החוק, נכללים השינויים העיקריים הבאים:  
 
1. כללי
  • פישוט יכולת מימוש ההטבה על ידי הפיכת הזכאות להטבה למסלול ירוק וכן ביטול הצורך בדיווח שנתי של החברה לרשות החדשנות.
  • קביעת הגדרה אחידה לעניין חברת מחקר ופיתוח שמשקיע יהיה זכאי להטבה בגין השקעה בה כחברה, שסכום הכנסותיה מנכסים בלתי מוחשיים לא עולה על 4.5 מיליון ש"ח בשנה, סכום ההשקעה בה אינו עולה על 12 מיליון ש"ח, והיא חברה שעיקר פעילותה הוא מחקר ופיתוח.
2. הטבת המס למשקיע יחיד (אנג'ל)
  • המשקיע יוכל לנצל כמגן מס זיכוי בשיעור מס רווחי הון הנע בין 25%-30% מסכום השקעתו. מדובר בהטבה פחות משמעותית בהשוואה לחוק הישן, בו היה המשקיע זכאי לנכות את סכום ההשקעה המזכה כנגד כלל הכנסתו החייבת, לרבות הכנסה החייבת בשיעור מס שולי.
  • חידוש הוראת השעה לפיה השקעה מזכה בהנפקת חברת מחקר ופיתוח שהונפקה לראשונה בבורסה בישראל בשווי שוק של בין 200 מיליון ש"ח ל-1 מיליארד ש"ח תוכר למשקיע כהפסד הון והוא יהיה זכאי לקזז את סכום ההשקעה המזכה בשנת המס בה בוצעה ובשנתיים שלאחר מכן. מוצע להחיל הוראה זו מיום 1 בינואר 2022 ועד ליום 31 בדצמבר 2025.
  • הוספת מסלול חדש וייחודי של שחלוף מניות, אשר יתיר דחיית תשלום המס בגין רווח הון שנוצר ליחיד אשר מכר מניות שברשותו, לרבות מניות אשר קיבל עובד כתגמול הוני החייבות במס בשיעור של 25% (במסגרת סעיף 102 לפקודת מס הכנסה), ככל שאותו יחיד ביצע השקעה בחברת מחקר ופיתוח, בתקופה של 12 חודשים ממועד המכירה כאמור.
  • הרחבת הגדרת "השקעה מזכה", כך שתחול הן על השקעה במניות חברת מחקר ופיתוח, והן על זכות לרכישת מניה (כגון אופציות והלוואות המירות), שתינתן למשקיע בעבור השקעת כספים בחברת מחקר ופיתוח.
  • הקטנת סכום ההשקעה המרבי בחברה ספציפית המזכה את המשקיע בהטבה ל-3.5 מיליון ש"ח לחברה (במקום 5 מיליון ש"ח בחוק בנוסחו הקודם). 
3. הטבות המס לחברה ישראלית בעסקאות רכישת חברות וגיוס חוב

החוק בנוסחו האחרון התיר לחברה ישראלית אשר רכשה חברת הזנק ישראלית לנכות את סכום ההשקעה (בניכוי סכום סעיפי ההון העצמי של החברה הנרכשת) מכלל הכנסתה החייבת, על פני חמש שנות מס, בחלקים שווים. הטיוטה מציעה את השינויים הבאים לגבי חברות ישראליות הרוכשות חברות הזנק ישראליות:
  • פישוט ההליך הנדרש להוכחת זכאותה של חברה ישראלית להפחתת סכום הרכישה, לרבות הפיכת הזכאות להטבה למסלול ירוק; עדכון הגדרה של "חברה רוכשת" הזכאית להטבה, כך שזו תחול רק על חברה שעיקר פעילותה הוא מחקר ופיתוח; מתן אפשרות לרכישת מניות בחלקים בתנאים מסוימים, ועוד.
  • מוצעת הוראה חדשה לפיה יחולו הטבות החוק גם על חברות ישראליות הרוכשות חברות טכנולוגיה זרות, בכפוף לעמידה בכמה תנאים, בהם העברת כלל נכסיה הבלתי מוחשיים של החברה הזרה לחברה הישראלית; החברה הרוכשת היא חברה שעיקר פעילותה הוא מחקר ופיתוח והכנסותיה מנכסים בלתי מוחשיים בשלוש השנים שקדמו למועד הרכישה היו בממוצע 25 מיליון דולר ארה"ב; עסקת הרכישה היא בסכום שלא יפחת מ-20 מיליון דולר ארה"ב; ההטבה תותנה באישור מקדמי של רשות החדשנות, ועוד.
  • מוצעת הוראה חדשה לפיה מוסד פיננסי זר יהיה פטור ממס על ריבית בגין הלוואה שנתן לחברות טכנולוגיה החל ביום 1 בינואר 2022, בכפוף לעמידה בתנאים שייקבעו, ובהם: הלווה היא חברה שעיקר פעילותה הוא מחקר ופיתוח או שהיא חברה יצואנית המקדמת חדשנות (בהתאם להגדרת מפעל טכנולוגי מועדף בחוק עידוד השקעות הון); הלווה והמלווה אינם צדדים קשורים; ההלוואה מיועדת לשמש את פעילות המפעל הטכנולוגי במישרין או בעקיפין, ועוד.
  • חידוש הוראת השעה לגבי השקעות במניות חברה מנפיקה בסעיף 2 דלעיל גם לגבי חברות שאינן חברות ציבוריות. 
יצוין כי השינויים המוצעים אשר בעיקרם מיועדים להקל את אופן מימוש ההטבה והזכאות לה, ככל שיתקבלו, צפויים להיכנס לתוקף ביום 1 בינואר 2022 ותוקפם יהיה למשך 4 שנים.
 
הפניות: טיוטת הצעות החלטה לממשלה בדבר שינויים מבניים שיעלו לדיון במסגרת הדיונים על התכנית הכלכלית לשנים 2021 ו-2022 (החל מעמ' 136)
לפרטים נוספים:
שתפו:
כותרות אחרונות:
אין באמור בניוזלטר כדי להוות עצה, הדרכה, ייעוץ או חוות-דעת בנושא, והוא מוגש כשירות ללקוח להעשרה כללית בלבד ולא לכל מטרה אחרת. בכל נושא ספציפי יש לפנות לעורכי הדין הרלוונטיים במשרד נשיץ ברנדס אמיר.