Read online | Don't want to receive these emails? Unsubscribe
Untitled-11
דחיית בקשה לאישור תביעה ייצוגית בגין משלוח הודעת פרסומת ("ספאם") בטעות
בשנים האחרונות הולכת וגוברת התופעה של הגשת בקשות רבות לאישור ניהול תובענות כייצוגיות נגד חברות רבות, בטענה למשלוח הודעות "ספאם" ללא קבלת אישור מראש, ללא מתן אפשרות להסרה מרשימת התפוצה, או באופן שאינו תואם את דרכי המשלוח המותרות בחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982.

ציפיותיהם של יוזמי ההליך הייצוגי בתובענות ספאם הן לקבל פיצוי קבוע, ללא הוכחת נזק, המשקף מכפלה של כמות הלקוחות (הקבוצה הייצוגית), בכמות ההודעות שנשלחו לכל לקוח, ובסכום הפיצוי לכל הודעה שנשלחה. תחשיבים מלאכותיים אלו עלולים בקלות להצטבר למיליוני שקלים רבים ואף להוביל לקריסה כלכלית של חברות, כפי שקרה במקרה של חברת "מידע כנסים" (שפסק הדין בעניינה בוטל בבית המשפט העליון רק לאחר קריסתה).

לאחרונה הוגשה בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד חברת היפרטוי בע"מ, המפעילה את רשת חנויות הצעצועים TOYS R US. נטען בתביעה לנזק בסך של 6.5 מיליון ש"ח, על פי אותו תחשיב מלאכותי של פיצוי קבוע במכפלה של קבוצת לקוחות משוערת. 

השונה בענייננו מתביעות דומות אחרות הוא שמדובר היה במשלוח הודעות פרסומת כתוצאה מתקלה טכנית בעת החלפת מערכת הדיוור הטכנולוגית. במסגרת הדיון בבית המשפט הוכח על-ידי עורכי הדין ירון רוסמן ואור אמזל ממשרד נשיץ ברנדס אמיר שייצגו את היפרטוי בע"מ, כי החברה מקפידה לפעול בהתאם לחוק התקשורת וליישם כראוי את הוראותיו, מכבדת את פרטיות והעדפות לקוחותיה, ואף שלחה מיוזמתה הודעה תפעולית בעת החלפת מערכת הדיוור למען הזהירות. כמו כן, מיד לאחר שנודע לה על התקלה היא פעלה לתקנה.

בית משפט השלום בתל אביב קיבל את טענות החברה וקבע, בין היתר, כי משלוח דברי הפרסומת נעשה ללקוחות החברה לא בשל התנהלות מכוונת ומדיניות מפרה מצידה, אלא בשל תקלה אשר טופלה על ידי הגורם שאמון על כך בחברה מיד בסמוך לאחר שנודע על קיומה של התקלה. בשל כך פסק בית המשפט כי "מדובר בהפרה שלא ראוי לברר בדרך של תובענה ייצוגית", ודחה את הבקשה לאישור התביעה כייצוגית.

מדובר בפסיקה המיישמת, בין היתר, את הגנת התקלה הנקודתית שהתפתחה בשנים האחרונות בדיני התובענות הייצוגיות, גם בתובענות ייצוגיות המוגשות בגין משלוח ספאם; אין "להעניש" עסק שמקפיד לפעול בהתאם להוראות החוק ו"לקנוס" אותו בסכומי עתק בגין תקלה שנעשתה בתום לב. יש לקוות כי פסק הדין יסייע לרסן הגשה אוטומטית של בקשות לאישור תובענות כייצוגיות בגין משלוח הודעת פרסומת לא רצויה שנשלחה בשל טעות בתום לב שכן הליכים אלה מעמיסים על המערכת המשפטית ועל העסקים מבלי שיש בהם תועלת ציבורית אמיתית. 

הפניות: ת"צ 58015-05-20 ברששת נ' היפרטוי בע"מ (18.1.2022). לניוזלטרים קודמים בדיני ספאם ראו כאן.

 
לפרטים נוספים:
Keshet_Sirota_2
עו"ד ירון רוסמן, שותף
מחלקת ליטיגציה מסחרית
yrossman@nblaw.com
Shay_Tzfoni
עו"ד אור אמזל, שותף
מחלקת ליטיגציה מסחרית
oamsel@nblaw.com
שתפו:
כותרות אחרונות:
אין באמור בניוזלטר כדי להוות עצה, הדרכה, ייעוץ או חוות-דעת בנושא, והוא מוגש כשירות ללקוח להעשרה כללית בלבד ולא לכל מטרה אחרת. בכל נושא ספציפי יש לפנות לעורכי הדין הרלוונטיים במשרד נשיץ ברנדס אמיר.